KLEDING, VERZORGING EN HYGIENE

Moeten de ouders reservekleding voorzien?

Het ochtendtoilet gebeurt thuis. Je kind wordt gewassen en gekleed naar de opvang gebracht. Er wordt gevraagd dat je voldoende reservekleding, ook om buiten te spelen, voor je kind voorziet. Elk kind heeft een eigen kastje om persoonlijke spulletjes op te bergen en kapstok.

Een badje wordt enkel gegeven bij koorts of wanneer de situatie dit vereist vb. diarree.

Worden schoenen binnen toegelaten?

Voor de veiligheid en de hygiëne in de units mogen de kinderen geen schoenen dragen waarmee ze buiten rondlopen. De ouders dienen de kinderen hun schoenen uit te doen voor ze in de unit worden afgezet en hun pantoffels of ander schoeisel aan te doen. Indien de kinderen in de loop van de dag buiten gaan spelen, worden de schoenen aangedaan door de begeleiding.
Alle persoonlijke kleding, fopspenen en maxi-cosi dragen de naam van het kind.
De ouders brengen een fopspeen mee dat in het kinderdagverblijf ter beschikking blijft van het kind.

Is het meegeven van persoonlijke knuffel toegelaten?

Uit veiligheidsredenen (preventie van wiegedood) en hygiënische redenen opteren wij ervoor dat jullie kind geen knuffels en speelgoed meebrengt naar ons kinderdagverblijf. Tijdens het slapen mag jullie kind geen knuffel bij zich in zijn bedje hebben. Hiervoor stellen we voor om jullie kind niet aan een knuffel aanhankelijk te maken.

Bij de overgang naar het voorbereidend kleuterklasje brengt elk kind een eigen beker en tandenborstel mee.

Moeten de ouders voor de nodige luiers en verzorgingen zorgen?

Het kinderdagverblijf verrekent de luiers a rato van het aantal gebruikte luiers aan een tarief van 0,30 euro per luier.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het gemiddeld luierverbruik per kind per dag in een kinderdagverblijf 4 tot 5 luiers bedraagt met uitzondering bij buikloop.

In de loop van de dag krijgen de kinderen alle nodige verzorging. Handdoeken en verzorgingsproducten zijn ter beschikking in het kinderdagverblijf. Indien bijzondere verzorgingsproducten nodig zijn, breng je die zelf mee.
Bij warm weer dienen alle kinderen een zonnehoedje en zonnecrème mee te brengen van thuis.

Wat als mijn kind nog niet zindelijk is?

Het kinderdagverblijf begint pas met de zindelijkheidstraining in overleg met de ouders en zodra het kind er klaar voor is. De begeleidster bespreekt de aanpak en vorderingen van het kind met de ouders. Er wordt wel gevraagd om voldoende onderbroekjes en shortjes mee te geven.

Mag mijn kind juwelen dragen?

Voor de veiligheid van de kindjes vragen we om je kind geen juwelen of haarspeldjes te laten dragen, omdat het risico op verlies, zoek raken, kwetsen, inslikken,… veel te groot is.
Hinderlijke juwelen of haarspeldjes zullen door de begeleidsters worden uitgedaan en in het persoonlijk kastje worden gelegd.